تفاوت اظهارنامه اصلی با اظهارنامه جایگزین و اظهارنامه اصلاحی
همه فعالان حوزه مالی ، به خصوص حسابدرانی که در حوزه مالیاتی فعالیت می کنند باید درباره نوع و نحوه ی استفاده از اظهارنامه ی مالیاتی اطلاعات کافی داشته باشند تا به بهترین شکل از آن استفاده کنند.در این مطلب از سایت تفاوت بین اظهارنامه اصلی، اظهارنامه جایگزین و اظهارنامه اصلاحی رو خدمتتون توضیح میدم.
بعد از نصب و اجرا نرم افزار اظهارنامه ، با صفحه ای که شامل ۳ گزینه ی اصلی، جایگزین و اصلاحی است مواجه میشید،که در زمان متفاوتی باید از اونها استفاده شود.
اظهارنامه اصلی
زمانی گزینه اظهار نامه اصلی رو انتخاب میکنیم که و اولین اظهار نامه رو میخوایم ارسال کنیم و هیچ اظهار نامه ای برای آن سال شرکت یا شخص ارسال نشده باشد. این اظهار نامه باید در مهلت قانونی مقرر شده ارسال بشه تا به علت عدم ارسال مشمول جریمه نشیم.
(مهلت قانونی اظهار نامه برای اشخاص حقیقی پایان خرداد و اشخاص حقوقی تا ۴ ماه بعد از پایان هر سال مالیاتی هست)
اظهارنامه جایگزین
ممکنه بعد از ارسال اظهارنامه اصلی و قبل از اتمام مهلت ارسال اظهار نامه متوجه اشتباه محاسباتی در اظهارنامه بشیم. در این حالت برای رفع اشتباهات باید از اظهارنامه جایگزین استفاده کنیم و توی اون مواردی که اشتباه بوده رو اصلاح کنیم. اظهار نامه جایگزین به عنوان اظهار نامه نهایی محسوب می شه و اظهار نامه قبلی ارزشی ندارد.
توجه: لزوما استفاده از اظهار نامه جایگزین در موعد بعد از تمام مهلت نیست،بلکه در زمان مهلت مقرر نیز میتوان از آن استفاده کرد.
اظهارنامه اصلاحی
با توجه به تبصره ماده ۲۲۶ قانون مالیات های مستقیم، اگر بعد از اتمام مهلت قانونی ارسال اظهارنامه یعنی ۳۱ تیرماه، متوجه اشتباه محاسباتی در اظهارنامه بشیم، تا حداکثر یک ماه بعد از پایان مهلت قانونی ارسال اظهار نامه(۳۱ مرداد) ،میتوان آن مواردروتصحیح و اظهارنامه اصلاحی رو ارسال کنیم. اگر اظهارنامه اصلاحی رو در مهلت مشخص شده یک ماهه ارسال کنیم، تاریخ ارسال اظهارنامه همون تاریخ اظهارنامه اصلی محسوب میشه و مشمول جریمه عدم ارسال اظهارنامه نمی شیم.
نکته ای که در خصوص اصلاح اظهارنامه باید در نظر داشته باشید مدل و نحوه تصحیح اطلاعات است. یعنی اگر به منظور جلوگیری از جریمه عدم ارسال اظهارنامه فقط یک اظهار نامه فاقد اطلاعات واقعی ارسال کنید ،در نهایت شما نمیتوانید در اظهار نامه اصلاحی تفاوت فاحشی ایجاد کنید و کل اظهارنامه را دگرگون کنید. گرچه در این مواقع جرایم تاخیر در ارسال اظهار نامه رقم نمیخورد ولی یک بدبینی و حساسیت در رسیدگی صورت می گیرد که ممکن است خسارات سنگینی را به شرکت تحمیل کند.
متن ماده ۲۲۶ قانون مالیات های مستقیم به همراه تبصره آن در مورد اظهارنامه اصلاحی:
عدم تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر از طرف مؤدیانی که مکلف به تسلیم اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان هستند موجب عدم رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان آنها که در موعد مقرر قانونی تسلیم شده است در مهلت مذکور در ماده (۱۵۶) این قانون نخواهد بود. در غیر این صورت، درآمد مذکور در ترازنامه یا حساب سود و زیان تسلیمی قطعی خواهد بود.
تبصره– به مؤدیان مالیاتی اجازه داده میشود در صورتی که به نحوی از انحاء در اظهارنامه یا ترازنامه یا حساب سود و زیان تسلیمی از نظر محاسبه اشتباهی شده باشد، با ارائه مدارک لازم ظرف یک ماه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه نسبت به رفع اشتباه اقدام و اظهار نامه یا ترازنامه یا حساب سود و زیان اصلاحی را حسب مورد تسلیم نماید و در هر حال تاریخ تسلیم اظهارنامه مؤدی تاریخ تسلیم اظهارنامه اول میباشد.