۱۰روش برای استفاده از معافیت های مالیاتی

10روش برای استفاده از معافیت های مالیاتی

معافیت های مالیاتی :

از مهمترین موضوعات حوزه مالیاتی می توانیم به معافیت های مالیاتی اشاره کنیم در اصل معافیت از پرداخت مالیات یعنی عدم پرداخت مالیات یا رهایی قانونی از مالیات به صورت جز یا کل برای یک فرد، شرکت یا نهاد استاین معافیت ها می توانند موقت یا دائمی باشند و برای اهداف خاصی مانند حمایت از تولیدکنندگان، توسعه مناطق محروم یا حمایت از اقشار کم درآمد اعمال می شوند دولت‌ها از طریق اعطای این معافیت‌ها می‌کوشند شرایطی فراهم آورند که در آن، سرمایه‌گذاری تسهیل شود، اشتغال گسترش یابد و بخش‌هایی از جامعه که نیازمند حمایت هستند، از فشارهای مالیاتی رهایی یابند .

آنچه در این مقاله می خوانید

۱ – هدف معافیت های مالیاتی
۲ – انواع معافیت های مالیاتی
۳ – تفاوت بین معافیت های مالیاتی و مالیات با نرخ صفر چیست؟
۴ – شرایط استفاده از معافیت های مالیاتی و احتساب مالیات با نرخ صفر چیست؟

 

هدف معافیت های مالیاتی

سیاست‌های حمایتی دولت برای رسیدن به اهدافی خاص از جمله هدایت نقدینگی به سمت فعالیت‌های کم‌بازده است دولت با ایجاد قوانین مالیاتی، سرمایه‌گذاری را به سمت مناطق و خدماتی که قصد توسعه دارند، هدایت می‌کند . دولت با معافیت مالیاتی از کسب‌وکارهای کوچک و رو به توسعه حمایت می‌کند چون کسب و کارهای کوچک بخش مهمی از اقتصاد کشور را تشکیل می‌دهند و باعث پیشرفت جامعه می شود . موضوع معافیت از مالیات موجب افزایش قدرت کشور می شود و در برقراری عدالت در جامعه مفید است .

انواع مالیات و قانون معافیت های مالیاتی

مالیات در ایران به ۲ دسته کلی تقسیم می شود که شامل مالیات مستقیم و مالیات غیر مستقیم می شوند .

مالیات مستقیم : مالیاتی است که به صورت مستقیم به درآمد افراد تعلق می‌گیرد و مستقیما از آنان دریافت می‌شود .

مالیات غیر مستقیم : مالیاتی است که به کالا و خدمات تعلق می‌گیرد و به واسطه آن به حساب اداره امور مالیاتی پرداخت می‌گردد .

انواع معافیت های مالیاتی

در قوانین مالیات های مستقیم کشور انواع معافیت های مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی وجود دارد که از پرداخت مالیات معاف هستند یا با نرخ صفر محاسبه می شوند .

۱ – معافیت مالیات بر حقوق کارمندان و کارگران

۲ – معافیت حقوق افراد شاغلی که در مناطق کمتر توسعه یافته فعالیت می کنند

۳ – معافیت سپرده بانکی

۴ – معافیت فعالیت آموزشی

۵ – معافیت از پرداخت مالیات اکتشافات و اختراعات

۶ – معافیت مالیات تمامی فعالیت هنری و فرهنگی

۷ – معافیت مالیاتی هزینه های درمانی

۸ – معافیت مالیات جوایز پژوهشی و علمی

۹ – معافیت مالیات فعالیت گردشگری، معدنی و تولید

۱۰ – معافیت از پرداخت سود به دست آمده از تامین مالی پروژه ها

۱۱ – معافیت مالیات مهریه و جهیزیه

۱۲ – معافیت مالیاتی عبور ترانزیت کالاها

۱۳ – معافیت فعالیت کشاورزی

۱۴ – معافیت فعالیت مربوط به بخش تعاونی

۱۵ – معافیت صنایع دستی

۱۶ – معافیت بخش صادرات

۱۷ – معافیت مالیات فعالیت اقتصادی در مناطق صنعتی – آزاد تجاری و ویژه اقتصادی

معافیت های مالیاتی

معافیت مالیات بر درآمد حقوق کارمندان و کارگران

این معافیت به این معنی است که تا یک سقف مشخصی، درآمد حقوق از مالیات معاف است و تنها مابقی آن مشمول مالیات خواهد شد.سقف معافیت مالیات بر درآمد حقوق سال ۱۴۰۴سالانه ۲۸۸ میلیون تومان است.

جدول معافیت مالیات حقوق ۱۴۰۴

حقوق ماهانه

حقوق سالانه

نرخ مالیات حقوق

کمتر از ۲۴ میلیون تومان

کمتر از ۲۸۸ میلیون تومان

معاف از مالیات

از ۲۴ تا ۳۰ میلیون تومان

از ۲۸۸ تا ۳۶۰ میلیون تومان

۱۰ درصد

از ۳۰ تا ۳۸ میلیون تومان

از ۳۶۰ تا ۴۵۶ میلیون تومان

۱۵ درصد

از ۳۸ تا ۵۰ میلیون تومان

از ۴۵۶ تا ۶۰۰ میلیون تومان

۲۰ درصد

از ۵۰ تا ۶۶.۷ میلیون تومان

از ۶۰۰ تا ۸۰۰ میلیون تومان

۲۵ درصد

بالای ۶۶.۷ میلیون تومان

بالای ۸۰۰ میلیون تومان

۳۰ درصد

معافیت‌مالیاتی برای سرمایه‌گذاران مناطق کمتر توسعه‌یافته

طبق ماده ۱۳۲ قانون مالیات های مستقیم اشخاص حقوقی غیر دولتی که در مناطق کمتر توسعه یافته به فعالیت های معدنی و تولیدی مشغول هستند به مدت ۱۰سال و در مناطق معمولی ۵ سال از معافیت مالیاتی برخوردارند .

معافیت سپرده های بانکی

سود سپرده‌های بانکی اشخاص حقیقی و حقوقی از پرداخت مالیات معاف هستند .این معافیت مالیاتی در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ برای اشخاص حقوقی لغو شده بود، اما در سال‌های بعد تمدید نشد

معافیت فعالیت های آموزشی

گفتنی است ارائه خدمات آموزشی، پژوهشی و ورزشی تنها در صورت داشتن مجوز از مراجع ذی‌صلاح، از پرداخت مالیات عملکرد و مالیات و عوارض ارزش افزوده معاف است.

معافیت از پرداخت مالیات اکتشافات و اختراعات

معافیت‌های مالیاتی برای اکتشافات و اختراعات در سال ۱۴۰۴، به عنوان یک ابزار مهم برای حمایت از نوآوری و توسعه در ایران تلقی می‌شوند و می‌توانند به صاحبان اختراعات و شرکت‌های مرتبط در کاهش هزینه‌ها و افزایش سودآوری کمک کنند.

معافیت مالیات تمامی فعالیت های هنری و فرهنگی

برای بهره‌مندی از این معافیت‌ها، باید مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داشته باشید

معافیت هزینه های درمانی

طبق ماده ۱۳۷ مالیات مستقیم هزینه های درمانی پرداختی بابت دریافت خدمات معالجه خود ، همسر، اولاد ، پدر و مادر، برادر و حتی خواهری که تحت تکفل مودی باشد از پرداخت مالیات معاف است به شرط اینکه پزشک یا موسسسه درمانی مقیم ایران باشد .

معافیت مالیات جوایز پژوهشی و علمی

این معافیت بر اساس آیین‌نامه اجرایی ماده ۱۴۴ اصلاحی قانون مالیات‌های مستقیم و بند ح تبصره ۱ قانون بودجه کل کشور مصوب شده است

معافیت مالیات فعالیت گردشگری، معدنی و تولید

طبق ماده ۱۳۲ درآمد ابرازی ناشی از فعالیت‌های ‌تولیدی و معدنی اشخاص حقوقی غیردولتی در واحدهای تولیدی یا معدنی که از تاریخ اجرای این ماده از طرف‌ وزارتخانه‌های ذی‌ربط برای آنها پروانه بهره‌برداری صادر یا قرارداد استخراج و فروش منعقد می‌شود و همچنین درآمدهای خدماتی بیمارستان‌ها، هتل ها و مراکز اقامتی گردشگری اشخاص یادشده که از تاریخ مذکور از طرف مراجع قانونی ذی‌ربط برای آنها پروانه بهره‌برداری یا مجوز صادر می‌شود، از تاریخ شروع بهره‌برداری یا استخراج یا فعالیت به مدت پنج‌سال و در مناطق کمترتوسعه‌یافته به مدت ده‌سال با نرخ صفر مشمول مالیات می‌باشد.

معافیت از پرداخت سود به دست آمده از تامین مالی پروژه ها

طبق ماده ۱۳۸ مکرر قانون مالیات مستقیم اشخاصی که آورده نقدی برای تامین مالی پروژه ها و طرح های تولیدی را در قالب عقود مشارکتی فراهم می کنند از پرداخت مالیات معاف هستند .

معافیت مالیات مهریه و جهیزیه

طبق ماده ۱۴۴ جهیزیه منقول و مهریه اعم از منقول و غیرمنقول معاف از پرداخت مالیات هستند

معافیت مالیاتی عبور ترانزیت کالاها

طبق تبصره ۱ ماده 141 قانون مالیات‌های مستقیم، درآمد حاصل از صادرات کالاهای مختلف که به ‌صورت ترانزیت به ‌ایران وارد می‌شوند و بدون تغییر در ماهیت آن ها صادر می‌شوند مشمول مالیات با نرخ صفر می‌گردد.

معافیت مالیات بر درآمد کشاورزی

طبق ماده ۸۱ قانون مالیات های مستقیم درآمد حاصل از کلیه فعالیت های کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی و زنبور عسل و پرورش طیور، صیادی و ماهیگیری، نوغان داری، احیای مراتع و جنگلها، باغات اشجار از هر قبیل و نخیلات از پرداختمالیات معاف می باشد.

معافیت فعالیت های شرکت های تعاونی و تعاونی کشاورزی

طبق ماده ۱۳۳ قانون مالیات های مستقیم تمامی شرکت های تعاونی روستایی. عشایر و کشاورزی که شامل شرکت های تعاونی مصرف کارکنان موسسات دولتی و تعاونی مسکن، تعاونی مصرف کارکنان غیر دولتی، تعاونی صیادان، تعاونی دانش آموزان، تعاونی دانشجویان و … می شوند معاف از پرداخت مالیات هستند . ولی شرکت هایی با درآمد ابزاری و اتحادیه های تعاونی با سهام عام از پرداخت ۲۵ درصد مالیات معاف هستند.

معافیت صنایع دستی

جهت حمایت از بخش‌های سنتی و مرتبط با آداب و فرهنگ ایرانی، ماده ۱۴۲ قانون مالیات‌ مستقیم تمامی درآمد کارگاه‌های فرش دستباف و صنایع دستی و شرکت های تعاونی و اتحادیه های مربوطه از پرداخت مالیات معاف است .

معافیت بخش صادرات

طبق ماده ۱۴۱ قانون مالیات‌های مستقیم (۱۰۰%) از درآمد حاصل از صادرات خدمات و کالاهای غیرنفتی و محصولات بخش کشاورزی، و نیز (۲۰%) از درآمد حاصل از صادرات مواد خام مشمول مالیات با نرخ صفر می‌گردد.

معافیت مالیات فعالیت اقتصادی در مناطق صنعتی – آزاد تجاری و ویژه اقتصادی

طبق ماده ۱۳ قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری صنعتی، شرکت‌ها و اشخاص حقیقی فعال در این مناطق از پرداخت مالیات بر درآمد و دارایی به مدت ۲۰ سال معاف هستند. این قانون شامل مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی و حقیقی، مالیات بر سود سهام و سهم‌الشرکه و حتی مالیات بر انتقال دارایی می‌شود

معافیت مالیاتی مدارس خاص نگهداری معلولین ذهنی

طبق ماده ۱۳۴ قانون مستقیم درآمدی که از تعلیم و تربیت افراد و کودکانی که دارای معلولیت های ذهنی هستند در مدارس غیر انتفاعی اعم از ابتدایی، راهنمایی، متوسطه، فنی و حرفه‌ای، آموزشگاههای فنی و حرفه‌ای آزاد دارای مجوز از سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور ، دانشگاهها و مراکز آموزش عالی‌غیر انتفاعی و مهد کودک ها در مناطق کمتر توسعه یافته و روستاها و درآمد موسسات نگهداری معلولین ذهنی و حرکتی بابت نگهداری به دست می آید مشمول مالیات هستند .

معافیت‌ مالیاتی بیمه عمر در قانون

طبق ماده ۱۳۶ قانون مالیات های مستقیم این ماده اعلام می‌کند که سرمایه بیمه عمر و اندوخته‌های حاصل از سرمایه‌گذاری‌های آن چه به صورت فردی و چه گروهی از پرداخت مالیات معاف هستند.

قانون معافیت‌های مالیاتی اماکن زیارتی و مذهبی

طبق ماده ۱۳۹ مالیات مستقیم کشور پذیره ،موقوفات، هدایا و نذورات و کمک های نقدی و غیر نقدی به آستان حضرت معصومه، آستان قدس رضوی،آستان حضرت احمد ابن موسی،آستان حضرت شاه عبدالعظیم الحسنی (ع)، آستان امام خمینی (ره)، مساجد، تکایا، حسینه ها و دیگر بقاع متبرک هم، مشمول این قانون می شوند .
اینکه کدام یک از مقبره ها مشمول مالیات می شوند بر عهده سازمان امور خیریه و اوقاف است، همچنین افرادی که به سازمان هلال احمر به صورت نقدی و غیر نقدی کمک می کنند هم مشمول معافیت مالیات می شوند در کنار این موارد کمک و هدایاهای دیگری هم هستند که به چند مورد از آنها می پردازیم:

۱ – درآمد شخص هایی که از طریق خمس، زکات ، ولی فقیه به دست می آید

۲ – کمک ها و هدایا ،موقوفات نقدی و غیر نقدی انجمن ها، هیئت های مذهبی و اقلیت های دینی

۳ – درآمدهای موقوفاتی عام که مطابق با شرع اسلام، باید برای موارد خاص استفاده شوند

۴ – تمامی فعالیت های مطبوعاتی، انتشاراتی، هنری و فرهنگی که مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کرده اند

قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان (تبصره ۱ ماده۱۴۹)

افزایش بهای ناشی از تجدید ارزیابی دارایی های اشخاص حقوقی با رعایت استانداردهای حسابداری مشمول پرداخت مالیات بر درآمد نیست . شرکت و موسسه ها باید به عنوان دانش بنیان تولیدی و یا نوپا تایید شده باشند تا به توانند برای کالاهای دانش بنیان خود معافیت مالیاتی دریافت کنند . به عنوان مثال شرکتی دارای ۵ محصول باشد که ۲ محصول آن ها به عنوان دانش بنیان تایید و ۳ محصول دیگر ایشان مردود شده باشد، این شرکت تنها برای ۲ محصول تایید شده می تواند تا ۱۵ سال معافیت مالیاتی دریافت نماید .

جهت دریافت مشاوره مالیاتی در خصوص معافیت ها باتلفن ۰۳۱۳۱۱۱۴ تماس گرفته یا اینجاکلیک کنید

معافیت های مالیاتی شامل چه مواردی می شود؟

پرداخت مالیات امری واجب برای تمام افرادی است که در جامعه فعالیت می‌کنند و به نحوی کسب درآمد دارند . تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول پرداخت مالیات در کشور هستند . مگر اینکه دارای شرایط خاصی باشند یا دولت آنها را از پرداخت مالیات معاف کرده باشد. البته که تمامی مردم کشور بدون آنکه بدانند، به دولت مالیات می پردازند . آن هم به صورت مبلغ اضافی که برروی مواد خریداری شده مردم ، توسط دولت تعبیه شده است .

تفاوت بین معافیت های مالیاتی و مالیات با نرخ صفر چیست؟

معافیت های مالیاتی

طبیعت دائمی: معافیت های مالیاتی به مشاغل و بنگاه‌های تولیدی اشاره دارد که به‌طور دائمی از پرداخت مالیات معاف هستند .

عدم نیاز به اظهارنامه : بسیاری از مشمولان معافیت های مالیاتی به تحویل اظهارنامه مالیاتی در هر دوره نیاز ندارند این مشاغل از پرداخت مالیات معاف هستند .

مالیات با نرخ صفر

طبیعت موقت : نرخ صفر مالیات برای مدت زمان محدودی اعمال می‌شود و این نرخ مالیاتی با هدف حمایت از کسب‌وکارها و افزایش اقتصاد به صورت موقت در نظر گرفته می شود .

نیاز به اظهار نامه : کسب و کار های مشمول مالیات نرخ صفر باید در موعد مقرر اظهارنامه مالیاتی خود را به اداره مالیات تحویل دهند این اظهار نامه برای اداره امور مالیات اطلاعات دقیق از درآمد و هزینه ها را فراهم می کند .

مالیات با نرخ صفر به چه کسب‌و‌کارهایی تعلق می‌گیرد؟

۱ – مؤسسات و سازمان‌های وابسته به شهرداری‌ها

۲ – دفاتر خدمات گردشگری و زیارتی

۳ – صادرات محصولات کشاورزی و کالاهای غیر نفتی داخلی

۴ – واحد های تولیدی و خدماتی که بیشتر از ۵۰ نفر پرسنل دارند

۵ – درآمد حاصل از صادرات مواد خام

۶ – بنگاه ها و فعالیت‌های تولیدی، خدماتی و معدنی و معادل ۱۰۰ ‌درصد از درآمد صادرات خدمات

شرایط استفاده از معافیت‌های مالیاتی و احتساب مالیات با نرخ صفر درصد چیست؟

با توجه به اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم (تصویب‌شده در تاریخ ۳۱ تیرماه سال ۱۳۹۴) مشمولین مالیات نرخ صفر ، باید مدارک زیر را برای اداره امور مالیاتی کشور ارسال کنند .

اطلاعات مالی دقیق :تهیه اظهارنامه مالیاتی که شامل ترازنامه و حساب سود و زیان از تمامی فعالیت های مالی ضروری است که این اطلاعات باید دقیق و کامل باشد و صحت آن‌ها توسط مسئولین حسابداری و اداره امور مالیاتی، تایید شود .

دفاتر قانونی کسب و کار :دفترهای حسابداری رسمی هستند که برای ثبت رویدادهای مالی کسب و کارها استفاده می‌شوند.این دفاتر توسط سازمان امور مالیاتی و اداره ثبت شرکت‌ها پلمپ شده و شامل اطلاعات مالی مهمی از جمله تراکنش‌ها، درآمدها و هزینه‌ها هستند.

مدارک حسابداری : کلیه اسناد و مدارک حسابداری که نشان‌دهنده درآمد و هزینه‌ها هستند، باید به اداره امور مالیاتی ارائه شوند .

ارسال الکترونیکی صورتحسابها : از ابتدای دیماه سال ۱۴۰۲، تمام مشمولین باید صورتحساب‌های الکترونیکی خود را طبق قانون، به سامانه مودیان ارسال نمایند .

نتیجه

بحث مالیات در تمام کشورهای دنیا مطرح هست و بخش جدانشدنی از اقتصاد محسوب می‌شود. باید در نظر داشت معافیت های مالیاتی به عوامل و جزییات زیادی بستگی دارد و باید اطلاعات دقیقی درباره شرایط احراز آن داشته باشید، همان طور که در این مقاله گفته شد معافیت‌های مالیاتی اگر به‌درستی و هدفمند اجرا شوند می‌توانند موجب رشد اقتصادی و حمایت از بخش‌های مولد شوند با این حال در نبود سازوکارهای نظارتی و ارزیابی دقیق، این سیاست‌ها ممکن است به بی‌عدالتی مالیاتی، کاهش درآمدهای پایدار دولت و ایجاد فرصت‌های سوءاستفاده منجر شود.

جهت دریافت مشاوره مالیاتی در خصوص معافیت ها کلیک کنید

بیشتر بخوانید