۵ نکته مهم قانون مالیات بر ارزش افزوده + متن کامل قانون

قانون مالیات بر ارزش افزوده

همانطور که میدانید در سال های اخیر قوانین مالیاتی برای عمومی از مردم پیچیده و کمی دشوار شده بخصوص بحث داغ قانون مالیات بر ارزش افزوده (یکی از موارد مالیات های غیر مستقیم) که یادگیری آن به کسب و کار شما کمک و میتواند از ضرر های مالی بسیار زیادی جلوگیری کند. در این مقاله تصمیم گرفتیم برای رشد شما عزیزان موضوع مالیات بر ارزش افزوده را با نگاهی متفاوت و بروز طبق قوانین مالیاتی شرح دهیم ، در ادامه با ما همراه باشید.

آنچه در این مقاله میخوانید.

1_ ارزش افزوده چیست؟

2_ مالیات ارزش افزوده چیست ؟

3_ مالیات بر ارزش افزوده در سال ۱۴۰۳ چند درصد است؟

4_ کالاهای معاف از مالیات بر ارزش افزوده

5_  نرخ مالیات بر ارزش افزوده کالاهای خاص

ارزش افزوده چیست؟

ارزش افزوده ، ارزشی است که در فرآیند تولید یک محصول به کالای واسطه‌ای یا همان مواد اولیه محصول اضافه می‌شود ؛ البته ارزش افزوده مختص به یک کالا نیست ، بلکه به فرآیند تولید مرتبط می شود.

در یک تعریف دقیق‌تر: ارزش افزوده به افزایش ارزش پولی کالا طی مراحل تولید گفته می‌شود (با عبور یک کالا از هر مرحله تولید ، ارزشی به کالا اضافه می‌شود) ، ارزش افزوده را می‌توانیم برابر با اختلاف بین ارزش محصول تولید‌شده و مجموع ارزش مواد اولیه یک محصول بدانیم.

مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

تعاریف متعددی به عنوان تعریف مالیات بر ارزش افزوده وجود دارد.

در قانون مالیات ارزش افزوده سازمان مالیاتی کل کشور_ ماده۳ اینگونه تعریف می شود:

مالیات بر ارزش افزوده مالیات غیر‌مستقیمی است که بر تفاوت بین ارزش کالاها و خدمات عرضه‌شده با ارزش کالاها و خدمات خریداری یا تحصیل‌شده در یک دوره معین وضع می‌گردد.

 در تعریف ساده میتوان گفت :

مالیات ارزش افزوده، یکی از انواع مالیات غیرمستقیم و منابع درآمد دولت‌ها است. فرمول مالیات ارزش افزوده، بر‌اساس ارزش افزوده ایجاد‌شده در مراحل مختلف تولید یک کالا یا ارائه خدمت، تعیین می‌شود.

نکته

لازم به ذکر است که پرداخت مالیات بر ارزش افزوده به عهده مصرف‌کننده نهایی خواهد بود. بر‌اساس آخرین قوانین مالیاتی، محاسبه ارزش افزوده با استفاده از خوداظهاری مالیاتی در سامانه ارزش افزوده انجام می‌شود.

مالیات بر ارزش افزوده سال ۱۴۰۳

یکی از مهم ترین سوالاتی که مطرح می‌شود این است که «مالیات بر ارزش افزوده چند درصد است؟

در پاسخ به این سوال باید گفت به موجب تبصره ۶ قانون بودجه سال۱۴۰۳ کل کشور ، نرخ مالیات بر ارزش افزوده در سال ۱۴۰۳ از ۹ درصد به ۱۰ درصد افزایش یافته است.

کالاهای معاف از مالیات بر ارزش افزوده

طبق قانون معافیت مالیات بر ارزش افزوده سال ۱۴۰۳، مواد غذایی و محصولات کشاورزی و دامی از مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند.

1_محصولات کشاورزی فرآوری نشده

2_دارو، واکسن‌های انسانی و دامی

3_صنایع دستی داخلی

4_فرش دستبافت

5_حواله ‌های کاغذی با پشتوانه طلا و شمش

6_چاپ و انتشار کتاب و روزنامه

7_فرآورده‌های گوشتی، گوشت، حبوبات، روغن، تخم پرندگان، شیر، ماست و پنیر

8_بازار سرمایه

9_درمان و توانبخشی

10_حمل و نقل درون شهری و برون شهری

11_خدمات بیمه عمر، زندگی، کشاورزی و بیمه تکمیلی

نکته

اگر کالای تولید یا عرضه شده معاف از ارزش افزوده باشد و  فعال اقتصادی فقط نسبت به عرضه همان کالاهای معاف فعالیت خود را ادامه بدهد، معاف از ثبت نام و انجام تکالیف ارزش افزوده خواهد بود ( در این قانون، مواد غذایی، محصولات کشاورزی و دامی نیز جزء اقلام معاف از ارزش افزوده محسوب می‌شوند) در غیر اینصورت ملزم به ثبت نام و انجام تکالیف قانون مالیات بر ارزش افزوده داشته و میبایست کالاهای معاف را بدون مالیات و سایر کالا ها را با مالیات بر ارزش افزوده فاکتور نماید.

نرخ مالیات بر ارزش افزوده کالاهای خاص

طبق قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده که توسط مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۰۲/۰۳/۱۴۰۰ به تصویب رسید این تغییرات اندک ، اما مهم در مقایسه با قانون موقت اعمال شد. قوانین جدید در ماده ۲۶ این قانون قابل دسترسی است که شامل موارد زیر می باشد:

1_مالیات و عوارض کالاهای نفتی

2_فلزات گرانبها (طلا، جواهر و پلاتین)

3_نوشابه (نوشابه های قندی گازدار و بدون گاز)

4_کالاهایی که باعث به خطر افتادن سلامت است

5_انواع سیگار و محصولات دخانی

(جدول نرخ مالیات بر ارزش افزوده کالاهای خاص)

شرح انواع کالاها نرخ مالیات بر ارزش افزوده (درصد)
انواع بنزین و سوخت هواپیما ۳۰%
نفت گاز، نفت سفید، نفت کوره، گاز طبیعی و گاز مایع ۱۵%
اصل طلا، جواهر و پلاتین معاف از مالیات و عوارض
اجرت ساخت، حق العمل و سود فروشنده فلزات گرانبها در سال ۱۴۰۳ (۹%)
نوشابه‌های قندی گازدار و بدون گاز تولید داخل ۱۶%
واردات نوشابه‌های قندی گازدار و بدون گاز و سایر کالاها ۳۶%
سیگار، توتون پیپ و تنباکوی تولید داخلی ۳۰%
سیگار، توتون پیپ و تنباکوی تولید داخل با نشان بین‌المللی که فهرست آن هر سال توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت تهیه و با تصویب هیأت وزیران ابلاغ می‌شود ۴۵%
سیگار، توتون پیپ و تنباکوی وارداتی ۷۰%
توتون خام وارداتی ۱۵%
توتون فرآوری شده وارداتی (خرمن توتون) ۴۰%

 

نکته

بر اساس تبصره ۱ بند ت ماده ۲۶ قانون دائمی ارزش افزوده، نرخ‌های تعیین شده برای محصولات دخانی، از سال دوم اجرای قانون هر سال پنج واحد درصد افزایش می‌یابد تا زمانی که نرخ مذکور برای انواع سیگار و محصولات دخانی، توتون پیپ و تنباکوی تولید داخل به ۵۵% برای تولیدات داخل با نشان بین المللی به ۹۵% و برای انواع سیگار و محصولات دخانی، توتون پیپ و تنباکوی وارداتی به ۱۲۵% برسد.

دانلود متن کامل قانون مالیات ارزش افزوده

نتیجه

پس از سال ها تجربه میتوان گفت بحث مالیات بر ارزش افزوده موضوعی است که اگر به آن کم توجهی شود میتواند عواقب مالی زیادی را برای مودی به همراه داشته باشد و حتی میتواند باعث رشد کسب و کار ، کاهش هزینه ها و جرایم نیز شود، در نتیجه توصیه می شود  اطلاعات مالیاتی خود را در این زمینه رشد بدهید.

امیدواریم مطالعه مقاله مالیات بر ارزش افزوده برای شما هموطن عزیز مفید بوده باشد.

 

بیشتر بخوانید